[...] masło) NNKT również występują, ale w ilościach dużo mniejszych - do 7%. W pożywieniu niemowląt jedynym i bardzo dobrym źródłem NNKT jest mleko matki. 1.6. Tłuszcze właściwe (trójglicerydy, triglicerydy). Z chemicznego punktu widzenia tłuszcze właściwe są estrami kwasów tłuszczowych i alkoholu trójhydroksylowego (trójwodorotlenowego) - glicerolu, [...]
[...] w ten sposób jest wynikiem rozbijania (niszczenia ) komórek lub tkanek. Nie trzeba dramatyzować jeżeli są to cukry, lub jeszcze lepiej tkanka tłuszczowa (kwasy tłuszczowe, trójglicerydy). Jest to zjawisko normalne. Lecz niedobrze zaczyna się dziać jeżeli do procesów energetycznych wykorzystywane są białka. Bo to one przecież tworzą tkankę [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
Coraz wiecej zaczyna sie pojawiać pytań w związku z zmiana sposobu myslenia czy samego odzywniana się. Wiele mitow legło w gruzach. Przez lata bylismy karmieni - glownie przez trenerów/dietetyków - nie ma co uktywac nie działających w swoim imieniu a raczej swoich sponsorów/pracodawców. Wiec nie raz pewnie przechytaliscie o wszechogarniajacym nas [...]
[...] Insulina jest jednocześnie antykatabolikiem i anabolikiem. Wspaniale działa na komórki mięśniowe, jednakże powoduję również przemianę glukozy w glicerol, a ten w trójglicerydy. Insulina może więc zwiększać zapasy tłuszczu i powodować wzrost komórek tłuszczowych. Spadek uwalniania insuliny i wzrost wrażliwości insulinowej oznaczają [...]
[...] spożywaniu dużych ilości tłuszczy w ciągu dnia glikoliza jest mocno hamowana, a co za tym idzie istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że węglowodany mogą zostać zamienione na trójglicerydy lub zostaną zamienione na cholesterol, dlatego ilość węglowodanów w pierwszych posiłkach nie powinna przekraczać 15-20g. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest [...]
Artykuł ten przedstawia podstawowe zasady diety odchudzającej nie narzucając jednak konkretnych posiłków tak aby każdy mógł dobrać je według własnych upodobań. Omawiany artykuł napisany jest w sposób przejrzysty i zrozumiały wiec do dzieła: Każdy zjedzony przez nas pokarm składa sie z pewnych stałych składników. Są to (3 najważniejsze) : - [...]
[...] wodę. Warunki uwodnienia pozwalają bowiem na wystąpienie przemian anabolicznych (ponadto woda jest niezbędna do odbudowania zasobów glikogenu mięśniowego). MCT MCT, czyli trójglicerydy średniołańcuchowe to dość nietypowy rodzaj tłuszczu, który w dużym stężeniu występuje w oleju kokosowym (co ciekawe MCT występuje także w mleku kobiecym - może [...]
[...] a nie jego magazynowanie. To po prostu mądrość ciała, że oszczędza swoje mięśnie i spala tłuszcz, to ewolucyjny status quo wynikający z produkcji ketonów, których źródłem są trójglicerydy w komórkach tłuszczowych (uwalniane dzięki niskiemu poziomowi insuliny) i których tworzenie następuje w wątrobie (wysoki poziom glukagonu). Gdy to źródło stanie [...]
[...] wodę. Warunki uwodnienia pozwalają bowiem na wystąpienie przemian anabolicznych (ponadto woda jest niezbędna do odbudowania zasobów glikogenu mięśniowego). MCT MCT, czyli trójglicerydy średniołańcuchowe to dość nietypowy rodzaj tłuszczu, który w dużym stężeniu występuje w oleju kokosowym (co ciekawe MCT występuje także w mleku kobiecym - może [...]
[...] a nie jego magazynowanie. To po prostu mądrość ciała, że oszczędza swoje mięśnie i spala tłuszcz, to ewolucyjny status quo wynikający z produkcji ketonów, których źródłem są trójglicerydy w komórkach tłuszczowych (uwalniane dzięki niskiemu poziomowi insuliny) i których tworzenie następuje w wątrobie (wysoki poziom glukagonu). Gdy to źródło stanie [...]
[...] może świadczyć o niedokrwistości i w przewodnieniu. POZIOM CUKRU ORAZ INSULINY (najlepiej wykonać je z obciążeniem glukozy) LIPIDOGRAM (cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy) Często badamy tylko cholesterol całkowity, ale znaczącą rolę odgrywa konwersja między LDL do HDL. Powinno to mniej więcej prezentować się 1:2 / 1:3. Wysokie [...]
[...] "Heart Support of America" mającą na celu informowanie ludzi, że można uniknąć by-passów bez pomocy chirurgii i leków. Koresponduje z nią około miliona osób. Pacjent B miał trójglicerydy na poziomie 2200, został polecony przez pacjenta A. Przy maksymalnych dawkach wszystkich swoich leków, miał poziom trójglicerydów 2200, zaś cholesterolu 250. [...]
[...] Naukowcy próbują zabijać lipocyty za pomocą różnych manipulacji immunologicznych (na zwierzętach). Jeżeli się bowiem zniszczy komórki tłuszczowe, to nie będą się odkładać trójglicerydy. Wykazano, że tam, gdzie właściwie zniszczono lipocyty, nie dochodzi do gromadzenia tłuszczu. W ciągu 5 lat wykonano też ogromne badania nad leptyną u [...]
Najważniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega 3 są: · kwas α-liponowy - ALA (α-linolenic acid) - zawarty m.in. w oleju lnianym, sojowym, z orzechów włoskich, · kwas eikozapentaenowy - EPA (Eicosapentaenoic acid), · kwas dekozakeksaenowy - DHA (Decosakexaenoic acid). Straszne są te nazwy, prawda? [...]
[...] wrażliwości na nie. Działanie leptyny na lipolize jest ograniczone i hamowane przez insuline, który stymuluje lipogenezę(tworzenie tłuszczy z węglowodanów i zamianę ich trójglicerydy). Osoby otyłe powinny w pierwszej kolejności ograniczyć bardzo radykalnie spożycie węglowodanów, by ograniczyć wydzielanie i wpływ insuliny na tkanki i hormony. [...]
[...] no ale jesli to prosze o usuniecie Oczywiscie to niemoje wiec bez sogarni( no i bez bana:P) ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Cholesterol i trójglicerydy AUTOR: Sławomir Gromadzki Jeśli chodzi o obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, to zwykle nie ma z tym większych problemów, czasami tylko oporne na [...]
[...] Tłuszcze - ze względu na budowę chemiczną - możemy podzielić na kwasy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Głównymi składnikami tłuszczów jadalnych są trójglicerydy - czyli estry zbudowane z 3 cząsteczek kwasów tłuszczowych i l cząsteczka glicerolu. Z l grama tłuszczu ustrój uzyskuje około 9 kcal(37,6kJ) czyli dwa razy [...]
[...] odżywainia. Na jego podstawie dowiedziono, że poziom całkowitego cholesterolu wzrósł o 4%, natomiast HDL o 10%. Zarówno stosunek cholesterolu calkowitego do HDL, jak trójglicerydy oraz LDL nie uległy znaczącej zmianie. U osób zdrowych jajek nie należy rygorystycznie ograniczać - to stwierdzenie naukowców po tym badaniu W kolejnym [...]